Besök på världens bästa restaurang: Noma

Noma

Att skriva en recension om Noma är nog den svåraste recensionen jag har skrivit. Mest för att det är svårt att sätta ord till denna typen av upplevelser. Självklart hade jag så högt uppskruvade förväntningar som man någonsin kan ha. Att få äta på Noma som är en restaurang som har två stjärnor i Guide Michelin och rankas som världens bästa restaurang enligt The World’s 50 Best Restaurants har länge varit en dröm som nu gått i uppfyllelse, hur kan man leva upp till det? Man får försöka bortse från allt detta och helt enkelt betrakta det för vad det egentligen handlar om: mat, dryck och service.

Vi hade en ganska sen bokning så när vi anlände så var servicen redan i full gång. Nästan direkt när vi steg in genom dörren så blev vi helt överväldigade, Noma har ett öppet kök som är det första man ser när man kommer in och som i ett trollslag så släpper nästan alla i köket och ute i matsalen det man håller på med och kommer fram till oss och hälsade oss välkomna. Kände mig lite obekväm men ändå en helt fantastiskt varmt välkomnande.

På Noma äter alla gäster samma meny så val av dryck är de enda man behöver bestämma. Vi valde vinpaket och juicepaket och sedan började rätterna att strömma in. Det finns verkligen inget att klaga på vad gäller deras matsalsarbete. Allt flyter på fantastiskt smidigt, allt presenteras ordentligt (oftast på engelska) omväxlande av servisen eller någon kock. Stämningen är väldigt avslappnad och ganska informell för att vara en krog på denna nivå. Vi hade en svensk mycket duktig tjej som serverade oss flertalet gånger och med henne kunde vi prata lite mer ingående om det var något i presentationerna vi inte riktigt uppfattade. Hon tog sig också tid att svara på alla våra frågor, och det kändes som hon var genuint intresserad av att prata med oss.

De viner som serverades i vinpaketet var över lag bra, men inget jag kommer komma ihåg någon längre tid och det är såklart dominans av naturvin. Vi hade även en person i vårt sällskap som valde juicepaketet. Juicen var över lag god men några var mest intressanta och kanske inte så goda att dricka utan mat, men med mat fungerade de utmärkt.

Över till det mest intressanta, maten. Jag hade innan fått för mig att det skulle vara mycket som var lite udda och inte skulle falla mig i smaken men så var det verkligen inte. Allt var väldigt gott och jag hade inga problem att njuta av det mesta som serverades. Till och med den omtalade tartaren med myror hade jag inga problem att äta, den var riktigt god, myrorna gav rätten en fin syra.

Det som alla rätter har gemensamt är att man aldrig någonsin har ätit något liknande någon annanstans. Alla rätter är otroligt uttänkta och det ligger sjukt mycket jobb bakom varje rätt. Noma står för Nordisk mat och allt man serverar kommer från norden och många av ingredienserna är något man inte äter varje dag. Det var allt från lav, myror, gräshoppor, bi-larver, lever från marulk till mer traditionella råvaror som t.ex. pilgrimsmussla, bläckfisk, pumpa och rödbeta. Allt var tillagat och kombinerat på ett fantastisk raffinerat sätt som gjorde alla rätter till ett litet mästerverk.

Det är svårt att välja ut vad som var godast men några höjdare var varianten av en klassisk dansk rätt Æbleskiver, som normal är en dessert man äter runt jul men i Nomas variant är den inte söt. Den bästa rätten var Pumpa, sjögräs och bokollon och då är jag inte ens så förtjust i pumpa. Den på pappret ganska udda rätten Äggula, potatis och fläder (som tyvärr ser väldigt konstig ut på min bild) som också innehåller bilarver hade en helt ljuvlig och unik smak. Desserten med Potatis och plommon där man gjort en puré på kärnorna, är en genialisk kombination och när man äter allt tillsammans är det himmelskt gott.

Totalt så räknade jag till elva lite mindre rätterna i ammis-storlek. Sedan sex lite större förrätter/mellanrätter, två desserter och sedan ytterligare två serveringar till kaffet. Detta ger totalt tjugo rätter så det är väldigt många olika smaker man får uppleva, på gränsen till övermäktigt.

När vi hade ätit klart fick vi en lång rundvandring där vi fick se köket, grillen som var placerad utomhus, fermenteringslabbet, preppköket, chambre separé och de absolut roligaste var deras personalmatsal där René har sitt provkök och ett bibliotek. Väldigt kul att få se allt detta och få möjlighet att ställa alla frågor vi hade.

Det är omöjligt att jämföra Noma med något annat ställe jag varit på, det är ett helt unikt ställe. Maten är helt fantastisk på så många sätt men kanske inte det godaste jag ätit. Att komma till Noma är en unik upplevelse som är något speciellt som jag är sjukt glad över att ha fått uppleva.

Om jag ska hitta något negativt så är det en sjukt liten detalj, ofta får man en sked av trä som man ska använda för att äta vissa rätter, gillar det inte.

Noma är en restaurang med en otrolig mängd med människor som lägger ner sin själ i detta och verkligen brinner för det man gör och tillsammans lyckas de levererar en fantastisk restaurangupplevelse som är ett minne för livet. Är Noma världens bästa restaurang? inte för mig, men den är absolut värd den utmärkelsen, Noma är något helt unikt. De lyckades även med konststycket att leva upp till mina förväntningar, jag vill gå dit igen.

Besöksdatum: 2014-10-10