Recension: Restaurang Volt

Restaurang Volt

Volt är en restaurang som ligger på Östermalm i Stockholm och är inte någon nykomling utan har funnits några år. Vid starten var stället fullt mest hela tiden men nu har synligheten i media minskat och det är lite enklare att få bord. Nu när man har fått en stjärna i Guide Micheline så kommer det säkert bli fullt igen. Volt är absolut värt mer uppmärksamhet för det är ett mycket trevligt ställer med modern matlagning med fokus på att vara nära naturen och följa årstiderna och göra det på en hög nivån. Här är det korta fasta menyer som gäller, antigen fyra eller sex rätter, lite olika rätter på båda menyerna.

Middagen drar igång med en fingerfood-ammis bestående av små tomater med en persiljepesto; enkelt, gott och kvällen enda ammis. Vi valde sex rätter och första rätten var makrill med gurka och ramslök. Därefter ägg, vit sparris och sikrom lite svårt att se detta på bilden då allt döljs av små krasseblad. Sedan fick vi tartar på oxinnanlår som numera väldigt ofta (i någon variant) finns med på menyn på många krogar på denna nivå. I Volts version var köttet skuret i mycket tunna strimlor och smaksatt med dragon och tall. Rätterna har hittills hållit en hög nivå med rena goda smaker men inga riktiga toppar.

Nu har vi kommit till min favorit; en vegetarisk rätt som bestod av grön sparris, zuccini och västerbottensost. Att så enkla råvaror kan bli så himmelskt gott det är ett mysterium, kvällens bästa rätt. Sista rätten innan desserten var lamm med den numera väldigt hippa kålen i några varianter med olika textur och allt smaksatt med libbsticka. En lysande kombination som passade mig perfekt då jag verkligen älskar kål i alla dess former.

Innan desserten var vi sugna på ost som går att beställa som en extrarätt. Det var en ljuvlig getost från Gullspira gård med rapsblommor som serverades med en bit bivaxkaka som bidrar med god sötma från honungen som passar bra till osten.

Desserten bestod av getyoghurt, harsyra och bovete som var en ganska osöt kombination men väldigt god. Nu var egentligen menyn slut men vi var ju så otroligt nyfikna på desserten på fyrarättersmenyn så vi frågade lite snällt om vi även fick prova den och det fick vi. Den bestod av rabarber, myskmadra och mandel, mycket mycket god. Till kaffet fick man en nybakad sockerkaka modell mindre, underbart gott i all sin enkelhet.

Nu var måltiden över och jag var väldigt mätt och belåten efter en fantastisk god middag. Det som gjorde detta till en fulländad middag var servicen som var enastående; mycket kunnig och väldigt trevlig, kan inte bli bättre. Om man ska klaga på något så är lokalen lite omysig och inredningen känns något daterad, en uppgradering vore på sin plats.

Dryckerna som serveras till maten är uteslutande naturvin och är mycket bra kombinerade. Naturvin går väldigt ofta åt det lättare och friskare hållet och passar väldigt bra till denna typ av mat med enkla rena naturliga smaker. Även de röda vinerna som serverades var ganska lätta och saftiga, jag saknade lite kropp de kändes ganska unga. Efter alla lätta och friska smakerna saknade jag att få dricka något vällagrat rött med lite mera kraft och kropp. Så efter middagen avslutade vi kvällen på vinbaren Gaston i Gamla Stan med en mumsig Barolo.

Jag kan rekommendera att gå hit och äta. Alla rätter kanske inte kommer upp till högsta nivån i min värld men man serverar otroligt bra mat och fantastisk bra service.

Besöksdatum: 2014-06-12