Recension: Fotografiskas restaurang

Fotografiskas restaurang

Fotografiska har nyligen gjort om hela våningsplanet där deras café huserade och utökat matutbudet med en restaurang som är öppen både för lunchen och middag. Kocken Paul Svensson tillsammans med hans högra hand Christofer Ekman står för maten.

Att äta mer grönt ligger rätt i tiden och grönsaker har sedan länge legat varmt om hjärtat för Paul Svensson. Grunden till sitt kunnande i att förvandla enkla grönsaker till rätter i yttersta toppklass har han fått med sig från sin tid hos Mathias Dahlgren och Restaurang F12 och nu på Fotografiska visar han att han behärskar detta fulländat.

Om du är sugen på mat där kött är huvudnumret och grönsaker kommer i andra hand så ska du inte gå till Fotografiska. Om du däremot har ett öppet sinne och vill njuta av smaksäkra rätter med fokus på grönt så är Fotografiska ett ställe för dig. Prisnivån på maten är relativt låg och man har därför möjligheten att prova flera rätter från menyn till en rimlig kostnad.

Menyn är uppdelad i kalla, varma och söta växträtter som alla kostar 125 kr och serveras i mellanrättsstorlek. Man kan sedan komplettera detta med ett tillval som kan vara en bit kött eller fisk. Dessa tillval kostar lite olika men runt 140 kr. Vi valde att prova nästa alla växträtter och skippade tillvalet.

Medan vi läste menyn tog vi var sitt glas bubbel och tog in en tallrik som kallades Svenska delikatesser som bestod av svensk lufttorkad skinka, fänkålsmajonnäs, grillat surdegsbröd och tre olika picklade rotfrukter med olika smaksatt lag. Bra start.

Över till de kalla växträtterna och bland dessa så är Amadinepotatis med rökt gräddfil och löjrom en riktig fullträff. Även den bakade stekta moroten med kycklinglever är en riktig höjdare, enda lite negativa är att moroten kändes lite för rå, hade varit trevlig med en lite mer tillagad känsla.

Bland de varma är det omöjligt att välja en vinnare bland de fyra vi åt.

  • Den bakade purjolöken med havskräfta, trädgårdskrasse och kräftemulsion var så bra att man ville slicka tallriken ren.
  • Lökskålar fyllda med trattkantareller, tryffel toppade med friterade jordärtskockschips är en sjukt bra kombination som man bara vill ha mer av.
  • En bra smakkombination är även den just nu så moderna rotsellerin som här serveras helstekt med karljohansvamp och valnötter, en riktig umamismakbomb.
  • Roslagskål med gravade lingon och oxmärg får mig att tänka på smaken av en väldigt sofistikerad kålpudding, lingonen är inlagda i 1-2-3 lag och ger en behövlig friskhet till alla dova, djupa smakerna från den stekta kålen samt krämen på syrad kål. Inte så snygg rätt men ljuvlig för alla kålälskare.

Innan desserterna så smakar det gott med lite ost och normalt så är jag inte ett stort fan av osträtter men den här har man lyckats bra med. Den består av tunt skivade päron och svensk blåmögelost med lite honung på toppen, enkelt och gott.

Vi tog sedan in alla efterrätter på samma gång och alla är riktigt bra och mina två favoriter var:

  • Äpple med lakritstoner, denna dessert serverades som en hämtpizza i kartong med pizzasallad. Det var en smördegstartlett med äpple, underbart frasig med smörig smak. Till den serverades både äpplesorbet, vaniljsås och ”pizzasallad” som var fänkål inlagd i citronsockerlag. Gillar inte riktigt sättet den serveras men smaken är ljuvlig.
  • Den andra favoriten var Citron, oliv och maräng Bitar av confiterad citron som serveras med maräng, sorbet smaksatt med olivolja och lättvispad grädde. Sjukt god kombination med lite bitterhet från skalet på citronen och lite sälta från sorbeten och sötman från marängen.

Om man gillar choklad så kommer man bli nöjd om man äter den krossade kladdkakan med havtorn och en kaka på karamellråg. Detta var rätten vi sparade till sist så vi var ganska mätta men den ljuvligt kladdiga chokladen och med friskheten från de hela havtornsbären gjorde att man ända kunde få ner några bitar av denna ganska mäktiga dessert.

Vi tittade inte i vinlistan utan överlät detta val till vår kunnige och underbara servitör Oskar (som vunnit årets servitör och jobbat både på Oaxen Slip och Lilla Ego). Han serverade vin som var både gott och passade perfekt till maten.

Det som gör att maten på Fotografiska är så fantastisk bra är att Paul är ett riktigt proffs på smaker och har en fantastisk känsla för hur man kan kombinera dessa till en fulländat rätt i den högsta skolan.

Om du vill titta på fotografier i världsklass och samtidigt få en bit mat på samma nivå så ska du definitivt ta dig till Fotografiska. 

Besöksdatum: 2014-11-14