Krogsbesök i München: Tantris

Tantris

I början på Juni 2013 besökte vi München för att se Depeche Mode och då ville vi äta på en bra restaurang. Valet föll på den två-stjärniga restaurangen Tantris som vi bokade bord på hemifrån Sverige. Jag fick bekräfta bokningen med ett kreditkort precis som det numera är vanligt att man gör även i Sverige. När man går in på deras hemsida så undrar man lite vad det är för ställe, är det en asiatisk restaurang? Inredningen går i rött/svart och det finns statyer på asiatiska drakar och figurer utplacerat i lokalen. Skenet bedrar, detta är ingen asiatisk restaurang utan en modern restaurang med internationellt kök.

Tantris är en restaurang som funnits väldigt länge, de öppnade 1971 och har haft två stjärnor sedan 1974 och betraktas som en av Tysklands bästa restauranger. Lokalen och huset som restaurangen ligger i är byggd på 70-talet och den har endast varsamt uppdaterats sedan 70-talet och den ursprungliga känslan finns kvar. Det är en skön modern retrokänsla i lokalen, högt i tak och heltäckningsmatta på golvet som dämpar ljudet, svårt att förklara varför men miljön är ljuvlig.

Servicen var på topp, precis så bra man vill och förväntar sig att det ska vara och lite till. En som dock sticker ut är deras chefssommelier, Justin Leone, med sin excentriska klädstil med kostymer och slipsar i okonventionella mönster och kombinationer. Han är såklart väldigt kunnig på vin och det är intressant att lyssna på honom när han rekommenderar och pratar om vin. Justin tog över efter Paula Bosch Tyskland första kvinnliga sommelier som jobbade över 20 år på Tantris och var den som byggde upp deras fantastiska vinkällare på runt 60 000 flaskor.

På lunchen kan man välja färdiga menyer med 3, 4 eller 5 rätter och på kvällen kan man välja mellan 5 eller 8 rätter. Till menyerna finns det vinpaket eller så ingår drycken i menyn som i vårt fall när vi valde deras lördagsmeny med 4 rätter och utvalda vin för 130 €. Vad som finns på menyn bestäms dagligen av chefskocken Hans Haas och innehållet varierar efter säsong och allt presenteras på en handskriven meny. Om man inte vill ha en färdig meny så kan man välja själv från en à la carte meny.

Man blir inte direkt överraskad av innovativa rätter med oväntade smakkombinationer utan här gäller okonstlade rätter som är mycket bra utförda och vansinnigt goda. Som omväxling tycker jag det är trevligt att man på en stjärnkrog kan få äta mat tillagad på absoluta toppnivån utan att experimentlustan har fått ta över det klassiska mathantverket. Nu var det ganska länge sedan vi var där men det jag mycket väl kommer ihåg är hur glatt överraskade vi blev över vilken fantastisk helhetsupplevelse de levererade.

Vi blev kära i denna restaurang direkt och kommer garanterat göra ett nytt besök nästa gång vi kommer till München. För till München vill vi absolut åka igen, trotts att det regnade nästan alla dagarna när vi var där. Ett besök på oktoberfest står högt upp på önskelistan och det måste planeras långt i förväg då hotellen blir snabbt uppbokade. Och hur var då Depeche konserten som var anledningen till att vi åkte dit, undrar kanske någon, den var som det brukar vara, magisk.

  • magdafo

    Ja det var en fantastisk upplevelse! Du har fångat allt, mycket bra.