Recension: Mathias Dahlgren Matbaren

Matbaren

Matbaren är en restaurang som funnits sedan 2007 och fick en stjärna i Michelinguiden 2009. Matbaren har länge varit en av mina favoritrestauranger och nu var det dags för ett besök igen. Konceptet är fortfarande detsamma, alla rätter serveras som mellanstorlek vilket gör att man kan beställa en rätt i taget och sedan känna efter om man vill ha en till eller inte. Jag har fortfarande svårt att bestämma mig om jag gillar koncept, kan tycka att det är trevligt att kunna välja helt fritt men det blir även lite tråkigt om personerna i sällskapet äter olika antal rätter.

Maten är som man förväntar sig, enastående bra. Under rubriken ”Från landet” hittar man råvaror främst från Sverige och under rubriken ”Utlandet” hittar man råvaror från våra nordiska grannar. Här hittar man även menyns dyraste rätt som är Carelian Caviar toast: 30 gr odlad finsk störrom för 650 kr, jag hoppade den rätten. Utöver rätterna på menyn så finns det en ”extra” rätt med begränsat antal portioner per kväll som man får ”boka” sig på om man vill vara säker på att få den.

Jag började med  Pilgrimsmussla från Hitra: blomkål, ingefära, lardo. Milda fina smaker som gifter sig bra med den alltid lika goda dykplockade pilgrimsmusslan från Norge. Jag fortsatte sedan med Berkshiregris från Domta gård: grönkål, tryffel, steksky ett perfekt tillagat lite rosa griskött som smakade fantastiskt gott. Birkshire är en gammal ras som kommer från England och är inte så vanlig i Sverige men ger enligt många det godaste grisköttet som går att få.

Denna gång var jag bara tvungen att prova extrarätten som var Öppen cheeseburgare: sallad, tryffel, stekt färsk lök gjord på svensk iWagyu från Värmvik sätari i Västervik. En mycket god burgare men inte den godast jag ätit, tycker fortfarande att burgaren på Pubologi är den bästa jag ätit (som numera serveras på en av Stockholms bästa barer Tweed). Är lite tveksam om jag skulle känna någon skillnad på en hamburgare gjord på vanligt kött av bra kvalité och denna gjord på ”fullblodswagyu”, men det är kul att ha testat.

Jag avslutade middagen med Körsbär & tonka: havre, kärnmjölk, karamell en helt sjukt god dessert med två av mina favoritingredienser i efterrätter, tonkaböna och körsbär. Jag provsmakade även den vegetariska rätten Rödbetor & jordärtskocka: tryffel, vattenkrasse, hasselnötter och den var nästan kvällens godaste rätt.

Det finns absolut inte något att klaga på vad gäller maten, men tyvärr så blev jag lite besviken på servicen. Jag har ganska höga krav och servicen var korrekt, man hade bra koll på dryckesrekommendationerna och menyn men den kändes lite opersonlig. Överlag kändes servicen lite oengagerad och trött, jag har högre förväntningar på en restaurang på denna nivå. Det är möjligt att man hade en dålig dag men det drog tyvärr ner lite av helhetsupplevelsen.

Jag är imponerad av hur Mathias kan hålla en så hög nivå på maten i så många år som han har drivit finkrog. Jag skulle absolut gå hit igen, det är så trevligt att få äta så otroligt god mat till humana priser. Det finns rätter för alla plånböcker från 145 till 305 kr för mellanrätterna (om man inte tar med iWagyu burgaren för 375 och störromen som jag nämnde ovan) och 85-145 kr för efterrätterna. Efter detta besök blev jag åter igen väldigt sugen på att gå och äta i Matsalen som ligger precis bredvid men man får spara lite pengar innan det blir aktuellt.

  • magdafo

    Det är mycket gott och hög nivå på det mesta. Det enda jag kan se som ett litet minus vilket du nämner är att rätterna är olika stora och det står/nämns ej, vilket gör att man beroende på val väljer olika många rätter i sällskapet…