Nördiga kokböcker

Böcker

Kokböcker har alltid varit ett stort intresse för oss, det finns inget bättre än att hitta inspiration och njuta av fina bilder på mat och annat gott. Det är extra roligt med böcker som är lite nördiga, där författaren tillåter sig att gräva ner sig lite extra i ett ämne och där man märker att den som skrivit boken verkligen brinner för det man vill berätta. Så om du är lika nyfiken på matböcker som vår kisse är på bilden så tycker jag du ska kolla in dessa fyra höjdare.

Smör : kärna, bryna, baka

Smör : kärna, bryna, baka

Titeln säger allt, här har vi en hel bok dedikerad till en av matlagningens mest mångsidiga och helt oumbärliga produkt, smöret. Johan Hedberg som har skrivit denna bok känner många till då han driver den mycket populära matbloggen Matgeek.se och jag har som många andra följt honom där. När det blev klart att han skulle skriva en bok om just smör så gick han ut på sin facebooksida och sökte efter beta-testare för hans recept. Jag tyckte det lät som en rolig uppgift och jag anmälde mitt intresse och fick sedan äran att provlaga ett av de enklaste recepten i boken ”Grönkålspasta”. Det var ett fantastiskt enkelt och bra recept och vi har nu lagat den rätten några gånger.

Boken innehåller recept både på mat och bakverk men också texter om besök på några mindre mejerier. När jag läste boken för första gången så ville jag nästan laga allt, det var så sjukt goda saker, helt i min smak. Och för att locka lite extra så är bilderna som Ulrika Ekblom har fotograferat sjukt fina. Man märker verkligen att detta är resultatet av ett stort intresse för bra genuin mat utan en massa krångel, rena härliga smaker och alla med någon anknytning till smör. Innan jag läst denna bok trodde jag aldrig att jag skulle stå och vispa grädde för att få smör men efter att läst denna bok var jag bara tvungen att testa. Om man är det minsta matintresserad så kommer man gilla denna bok, boken är nördig på ett inspirerande sätt och mycket välgjord.

Om du vill beställa ett signerat ex av boken kan du göra det direkt från Johan.
Du kan även köpa boken hos Bokus eller Adlibris.

Såser

Såser

Många gånger när man äter så brukar såsen vara en viktig detalj, det som kan förvandla en helt ok maträtt till helt fantastisk. Såsen kan även vara det svåraste att få till, det krävs att man har bra koll för att få till den rätta smaken och kombinationen av sälta, syra och sötma. Ingen får dominera, ingen får saknas, det ska vara en bra balans. Då är det extra kul när ett proffs som Tommy Myllymäki, Årets kock 2007 och silver i Bocuse d’Or 2011, har skrivit en bok helt och hållet inriktat på såser. Här får man ett fantastiskt uppslagsverk av såser till det mesta, alla klassiker finns med som t.ex. bearnaisesås, hollandaise, tomatsås, rödvinssås men även dessertsåser som t.ex. kolasås, chokladsås och sabayonne. Här finns också den Beurre blanc sås som han spöade Stefano Catenacci i finalen av Kockarnas kamp. DN:s dryckesskribent Alf Tumble har varit med och hjälpt till att skriva texterna och de är underhållande med lite rolig fakta och anekdoter om varje såsrecept. En given bok att ha i hyllan att ta till hjälp när man har svårt att hitta den rätta såsen till middagen.
Du kan köpa Såser hos Bokus eller Adlibris.

The food traveler : runt världen på 60 recept

The food traveler

Om man har besökt den fantastiska vinbaren Gaston i Gamla Stan i Stockhom så har man kanske blivit serverad av Zvonko Sokcic som brukar husera där. Han har tidigare jobbat som kökschef på bl.a. Edsbacka Krog, Villa Källhagen och Berns men är även en av de utvalde som bedömer restauranger till The Worlds 50 Best Restaurants. Zvonko och hans medförfattare (Karl Linde, Miroslav Sokcic och Anders Wenerstrand) verkar ha en passion att resa och äta god mat och har i denna bok kombinerat dessa intressen och skapat en bok med rätter som är inspirerade av alla resor och krogar man har besökt. I boken får man recept från värdens alla hörn men anpassade så att man kan laga dem hemma. De är en salig blandning på platser och de som finns representerade är Bali, Barcelona, Kalifornien, Filipinerna, Mexico, Thailand, New York, Vietnam, England och Välnäs Gård. Man får även recept på buljonger och några tips om restauranger från respektive plats. Detta är en mycket trevlig och inspirerande bok, man blir verkligen sugen att åka ut och resa och upptäcka nya goda maträtter.
Du kan köpa The food traveler hos 
Bokus eller Adlibris.

Kött : välja hantera laga

Kött

Sist vill jag lyfta fram en bok som inte är så ny men som är så pass bra att jag vill tipsa om den utifall det är någon som har missat den. För att lyckas i köket måste man börja med en bra råvara och i denna bok delar Stockholm mest anlitade leverantör av kött till finkrogar i Stockholm, Håkan Fällman, med sig av sin kunskap från sina långa erfarenhet i branschen. Här får man massor av fakta som t.ex. hur man väljer och hanterar kött, tips om lite ovanliga men prisvärda styckningsdetaljer mm. Kött som avhandlas i boken är nöt, kalv, fläsk, lamm, ren, vilt och fågel. Håkan har även delat mig sig av några recept från familjen Fällmans gömmor men här finns även ett gäng recept från diverse kända kockar som bl.a. Leif Mannerström, Malin Söderström, Magnus Ek och Roland Persson. Boken är ett måste för alla köttälskare, den är mycket lärorik och intressant.
Du kan köpa Kött hos 
Bokus eller Adlibris.

En sak gemensamt
Om man tittar lite noggrant så ser man att dessa fyra böcker har något gemensamt och det är att alla är utgivna av bokförlaget Natur & Kultur. Man kan nästan tro att jag är sponsrad av dem men så är självklart inte fallet, de har helt enkelt publicerat fyra böcker som är bra och tilltalar mig, bra jobbat Natur & Kultur.

 

 • magdafo

  Haha kanske inte kokböckerna som är nördiga utan du

  • http://blog.magnusbjork.com/ Magnus Björk

   Jo, det också.

 • Patrik1988

  Bra recensioner! Kött och Sås inköpta; de är lika bra som du gör gällande.