En perfekt Gin Tonic

Komponenterna till Gin Tonic

En av mina favoritdrinkar är Gin & Tonic, en väldigt enkel ”grogg” kan man tycka men det enkla kan ibland vara det svåra. Så låt oss ta det steg för steg och gå igenom alla viktiga detaljer innan vi försöker blanda en perfekt GT.

Gin
Det finns ganska många märken av Gin på marknaden, om man söker på Systembolaget så får man 72 träffar, av dessa är 56 i beställningssortimentet och 3 ekologiska. Den vanligaste typen av Gin är London Dry som är torr och det är den man oftast får på krogen. Gin är enkelt att tillverka, man använder en smaklös bassprit som sedan smaksätts med kryddor och då främst enbär som är den viktigaste smaksättaren. Ingen lagring, bara att dricka direkt. Det man bör tänka på när man blandar sin drink är att alkoholstyrkan kan skilja sig mellan ungefär 40% till 47%. Även samma märke kan ha olika styrka beroende på om man köper den på systemet eller på t.ex. Taxfree.

De vanligaste/populäraste sorterna är nog Beefeater, Gordon’s, Tanqueray, Bombay Sapphire och Hendrick’s. Som standardgin har vi Bombay men brukar variera oss med Hendrick’s (gärna med gurka i ställer för citron), Beefeater 24 och Tanqueray No Ten som är favoriten. Den finns även några svenska märken som t.ex. den ekologiska Tärnö Gin från Nils Oscar som är bra. Vilken sort man föredrar i sin GT är tycke och smak men skillnaden är inte så enormt stor om man håller sig till premiummärkena, viktigare är då det som kommer härnäst, virket.

Tonic Water
Tonic är en dryck som är smaksatt med kinin. Kinin användes tidigare mot malaria. När man ska köpa hem Tonic så har ICA och Coop inte så många val tyvärr, Schweppes är oftast den enda sorten som finns. Om man bor i någon större stad så kan det finnas specialaffärer som har andra märken som t.ex. min favorit Fentiman. Den finns bl.a. att köpa på Cajsa Warg i Stockholm.

På krogen är Tonic det stora problemet, vanligast är att man har den i läskpistolen vilket oftast för mig är lite för söt. Man kan även råka ut för att de blandar drinken med sodavatten (mycket vanligt i USA) vilket är riktigt uselt. Säkrast är att fråga om man kan få Tonic på flaska, vilket de lite bättre barerna oftast brukar ha.

Citron/Lime
Jag föredrar citron, men väldigt många tycker att lime är bättre då den är lite friskare. Det viktigaste är att man skär den i klyftor och inte i små löjliga millimeter tjocka skivor som får hänger på kanten på glaset. Nej det ska vara en klyfta som pressas och sedan åker ner i glaset.

Isen
Det ska vara stora hela iskuber och aldrig någonsin krossad is. Hemma föredrar jag isen man kan köpa i affären då den oftast är stor och fin. Små isbitar som t.ex. de som kommer från enklare ismaskiner som finns i dörren på en frys smälter för fort och drinken blir utspädd. Det kan även vara bra att förvara spriten i frysen så slipper man att isen smälter för mycket när man blandar sin drink.

Fördelning sprit och virke
Mängden tonic och gin är en smaksak, vissa gillar hälften av varje, vissa mer tonic det är helt upp till den som ska dricka. På vissa barer får man tonic vid sidan så att man själv får bestämma mängden, det känns för mig lite onödigt då jag oftast ändå bara häller i så mycket som får plats och sedan aldrig fyller på med mer tonic.

Recept: En perfekta Gin & Tonic
Om du vill göra en perfekta GT hemma så följer du dessa enkla steg.

 1. Välj ett highballglas som är högt, smalt och gärna kylt.
 2. Fyll glaset med stora riktigt kalla iskuber.
 3. Häll önskad mängd gin över isen som nu ska ge ifrån sig ett härligt ljud när den krackelerar.
 4. Fyll på med Tonic water nästan hela vägen upp (eller efter tycke och smak).
 5. Pressa en väl rengjord (gärna ekologisk) klyfta citron ner i drinken och låt sedan klyftan följa samma väg.
 6. Drick och njut!

Det är detaljerna som gör det
När man är ute på lokal så blir man förvånad hur något med så få ingredienser kan vara så svårt att få till, men med detta inlägg så ser man tydligt att det är många små detaljer som kan gå fel. Den sämsta Gin Tonic jag druckit är i Skybaren i Skrapan i Västerås och den godaste är i baren på 91:a våningen i Shanghai World Financial Center.

Ett bra ställe att dricka Gin Tonic på om du är i Stockholm är på Tweed i Gamla Stan. Tweed har ett fantastiskt utbud av gin och även många olika sorters Tonic så där kan du få din GT precis som du vill ha den, eller varför inte hitta en ny favorit, skål!

 • pelleboll

  Wow en hel sida tillägnad min favorit drink!

  Själv föredrar jag en Bombay Sapphire 4-6 cl i ett highballglas som fylls med en lämplig Tonic Water. Självklart is och citron om jag själv får välja.

  Jag har inte inte provat fler Tonic Water än Schweppes och vad nu det andra stora märket heter (bortsett varierande kvaliteter på olika barer).

  Det slår mig förresten att Schweppes TC egentligen heter Indian Tonic water – varför? Rättigheter eller bara ett sätt att skilja sig från konkurrenterna?

  Jag hamnade här för att jag sökte efter möjlighet att göra egen tonic water, men det verkar stå och falla på att få tag i Kinin. Så det återstår att utforska de sorter som kan inhandlas i och runt Stockholm. Ett besök på Kajsa Varg och Tweed blir ett måste efter detta besök. Tack för tipsen!