Recension: Oaxen Slip

Oaxen Slip

Ända sedan jag fick veta att Oaxen skulle flytta till Djurgården och att det då inte bara skulle bli en finkrog utan även en bistro så har jag varit spänd av förväntan på att få äta där. När öppningen av Oaxen Slip närmade sig så vågade jag mig på och bokade bord till premiärdagen och blev genast såld på stället. Efter det har det blivit ett flertal besök och jag har alltid gått därifrån mätt och väldigt nöjd.

Maten
Att äta på Oaxen Slip är inte så enkelt för det finns så otroligt många val man kan göra. Menyn börjar med tilltugg som är mindre snacks som man med fördel äter till fördrinken. Jag brukar välja Puffad fläsksvål med ättiksmajonnäs och Oaxenlufttorkad fläskkarré båda fantastiskt goda, lagom mängd och passar perfekt till skumpan. Sedan kommer man till förrätterna som t.ex. Grillad bläckfisk med vitlökspuré, krassesallad & grillad citron och min absoluta favorit Råbiff på innanlår med senapsmajonnäs, syrad grädde & surdegskrutonger som jag har ätit varje gång jag varit där, den är långt ifrån klassisk men den är sjukt god.

Det finns ett brett urval av varmrätter och de jag har provat är Hängmörad Skarebiff med örtsmör & steksky, Konfiterat kalvlägg med kräm på rostade grönsaker och oxsvanssky, Dragen, bakad fläsksida i ångat bröd med finstrimlade grönsaker & Tre kockar som är den godaste varianten av pulled pork jag har ätit. Min favoritvarmrätt är Helgrillad piggvar med pepparrot & brynt smör som räcker till 4 personer, perfekt tillagad och helt magiskt god. Till varmrätterna kan man även beställa tillbehör som sträcker sig från det enkla som pommes till något som nästan kan betraktas som en egen rätt Krämbakat ägg, rapsmajonnäs, mangold & smörstekt kavring. Om man inte lyckas bli mätt på detta så finns det såklart en massa goda efterrätter också som den barnsligt goda Marängsviss med rostade nötter och min favorit Oaxens klassiska hallonpudding.

Många val blir det
Tanken på Slipen är att man ska kunna dela på både förrätterna och varmrätterna vilket är trevligt. Detta gör att om man t.ex. beställer två råbiff så kommer det på en tallrik vilket kan vara lite förvånande om man inte har lyssnat på servisen när man informerar om detta. Eftersom det finns så många val och så många olika kombinationer så kan det vara lite besvärligt för den som har svårt att bestämma sig för vad man vill äta. Man kan ju självklart fråga servisen om råd men jag tycker att man helt enkelt väljer det man är sugen på, det finns inga rätt och fel, det är ju upp till dig vad du gillar. Om man måste välja bort något att äta så tycker jag man kan skippa efterrätten, ta hellre en extra förrätt för det finns så många goda att välja på.

Vinerna kommer uteslutande från Europa, och det finns både klassiska viner och lite mer ovanligare naturviner. Om man är sugen på något lite extra så kan man även beställa från Oaxen Krogs källarlista. Det finns även ett bra utbud av öl och på fat har man godingar från Nynäshamns Ångbryggeri. Om man är sugen på en avancerad drink så blir man besviken för här är det bara vanliga goda groggar som gäller och som en extra bonus så har man min favorittonic från Fentimans.

Alla rätt
Jag kan inte hitta något att klaga på när jag äter på Oaxen Slip, här är maten tillagad med omsorg och helt underbart god, trevlig och opretentiös service och man äter i en fin miljö till ett bra pris. Om du vill uppleva detta, vilket jag verkligen tycker du ska göra, så bör man boka bord men det finns även en bar där man kan sitta och äta och de platserna går inte att boka.

Jag vill bara till sist tillägga för tydlighetens skull att min man jobbar i servisen på Oaxen Slip men att det inte har påverkat mig i mitt tyckande och jag har bokat bord och betalat för maten precis som vilken annan gäst som helst.

  • magdafo

    Vilka fina bilder du lyckades med, allt ser jättegott ut! Blir nu sugen att snart äta där igen.