Recension: Oaxen Krog

Oaxen Krog

Första gången jag besökte Oaxen var i Juni 2011, det var sista sommaren innan de flyttade till Djurgården. Jag minns fortfarande hur fantastiskt nöjd jag var med det besöket men att jag då rankade Frantzén och Mathias Dahlgren Matsalen något högre men vi pratar små detaljer. Mina förväntningar då var skyhöga, hade läst många lysande recensioner och de hade ju placerat sig på listan The World’s 50 best restaurants två år i rad. Nu när jag äntligen fick chansen att äta på nya Oaxen Krog så hade jag även denna gång höga förväntningar men inte fullt så höga som förra gången mest på grund av Lisa Förare Winbladh inte så positiva text i White Paper som gjorde mig lite orolig.

Oaxen består nu av två restauranger, en bistro som heter Oaxen Slip och en finkrogsdel som heter Oaxen Krog. Detta inlägg handlar bara om Oaxen Krog.

Mat i världsklass
Man kan välja mellan en 6-rätters och en 10-rätters meny, vi valde 10-rätter, man vill ju smaka på så mycket som möjligt. Det hela startade med sju för-förrätter i ganska rask takt, alla fantastiskt goda, mycket bra start till skumpan. Sedan började den riktiga menyn. Jag tänker inte gå igenom alla tio rätterna i detalj eftersom de byts ut ganska ofta men det finns några som sticker ut, mer om de nedan.

Som helhet var det fantastiskt bra, eller rättare sagt helt sjukt bra, eller helt enkelt magiskt. Man använder sig av bra råvaror och allt är perfekt tillagat, det märks att Magnus Ek har mycket bra koll på smakerna när han komponerar rätterna. Det finns ingen rätt som känns som man ätit det tidigare, allt är nytt och innovativt. När man går på finkrog så brukar det vara någon servering som kan betrakta som ”varmrätten” och den brukar ibland vara den tråkigaste på menyn. Så är det inte på Oaxen, alla rätter håller samma höga standard.

Rätterna
Den rätt som föll mig minsta i smaken var Pilgrimsmussla med dragonkräm, rågbröd och alger, där jag tycker dragonen tog över lite för mycket. Även rätten Skillebylökar & jästa Djurgårdsäpplen med mandelkräm samt grön tomatjuice var lite svår då den gick lite för mycket mot efterrätt, äppelbitarna kändes även lite för stora. Värt att notera är att det absolut inte är dåliga rätter bara fråga om tycke och smak.

Bland det godaste var Renblodpudding & glaserad gulbeta med puré på svart Skillebyvitlök, Örthalstrad havskräfta med varm surgrädde, grillad sallad & svampspäck med svampsoja och Kokt piggvar med bryssel- & spetskål, ärtpuré & bovete alla dessa rätter var sjukt bra. Bland desserterna var Puré på stensöta & körvel med mousse på vit choklad, frusen fänkålsjuice & bränd vit choklad en av det godaste rätten jag ätit i dessertväg på mycket länge, inte så söt vilket tilltalar mig.

Vinpaketet som vi drack består nästan uteslutande av naturviner och det finns många åsikter om det och det har nästan delat krogvärden i två läger för och emot naturviner (Läs gärna Ulrika Karssons blogginlägg på Livets Goda om naturvin, bra skrivet). När det gäller vin så är det viktigaste för mig är att det är goda och passar till maten och det gjorde det verkligen.

Helheten
Sammanfattningsvis kan man säga att besöket slog alla mina förväntningar med råge, allt var på topp, om inte Oaxen Krog får en stjärna så blir jag förvånad. Har inte nämnt något om servisen men de är underbara och tar sig tid att svara på frågor, det känns naturligt när de berättar om rätterna och vinet. När jag går på finkrog vill jag att det ska vara avslappnat och inte så högtravande, det handlar ju bara om mat. Stämningen på Oaxen är korrekt men det blir aldrig stelt och tråkigt. När det gäller miljön i restaurangen så har Agneta Green skapat en fin avskalad nordisk känsla som passar krogens ekologiska och närproducerade tänk.

Värt ett besök?
Ja det kostar mycket pengar att gå hit och äta men det är mer än bara mat, den är en upplevelse. Gillar man mat och service i högsta divisionen så måste man absolut göra ett besök. När jag nu efter mitt besök läser White Paper igen så undrar jag om vi var på samma krog. De gjorde sitt besök väldigt tidigt, bland de första veckorna efter att de hade öppnat och köket kanske inte riktigt var helt inkörda på allt det nya, hoppas White Guide gör ett ombesök för nu är köket på topp. Om jag nu åter igen försöker jämföra med Frantzén och Mathias så håller jag nog Oaxen väldigt högt, om inte allra högst.

  • magdafo

    Det verkar som ett måste att äta här, verkar hur bra som helst! Men jag ligger efter har ju ej ätit på Mathias Dahlgren än…

  • http://www.selectedtravel.com Anna

    Det är verkligen ett måste att äta på Oaxen Krog. Om du inte vill äta på Krogen så testa Slip!