Recension: Lilla Ego, finkrog i kvarterskrogskostym.

Lilla EgoFoto: Karoline Nordefors.

Om man bor i närheten av Odenplan i Stockholm och gillar god vällagad mat så ska man vara glad. För i början på oktober öppnade Årets Kock 2013 Daniel Räms och Årets Kock 2009 Tom Sjöstedt något så ovanligt som en finkrog i kvarterskrogskostym på Västmannagatan 69.

Här är det enkelt inredning, handskrivna menyer på väggen och inga vita dukar så långt ögat når. Fokus ligger helt klart på maten och att skapa en stämning där man bara kan slinka in och få äta bra mat. Stället är redan väldigt populärt och när vi bokade bord fick det bli mitt i veckan då fredag och lördag var helt fullt flera veckor frammåt. Det finns ett antal platser vid bardisken som inte går att boka om man känner för att prova lyckan.

Maten
Vi hade fått bord till 20:30 så vi var ordentligt hungriga när vi kom så vi beställde tre förrätter som vi delade på. Rätterna har nästan alltid en liten annorlunda twist. Vi provade Oklassisk fläsktartar och som namnet avslöjar handlar det om rått fläskkött. Detta är kanske inget som livsmedelsverket rekommenderar men den som vågar kan ju prova och är man orolig så kan man helt enkelt välja något annat. Jag vågade men det var nog inte min favoriträtt, konsistensen på köttet är inte så kul men den smakade gott. De andra två förrätterna var mycket bra, Svamp. Rå och tillagad, med kyckling och den som jag gillade mest var Sotad lax med kålrot, shiso och äpple bra kombination och gott med den krispiga kålroten och äpplet, mums.

Till varmrätt åt jag Daniels vinnarrätt ÅK 13, fast bra som var dovhjort med bakade jordärtskockor och råa champinjoner. Fantastiskt gott, han hade tydligen ändrat lite på den så att den nu var bra (vad han nu menar med det), bl.a. var dovhjorten nu rökt mot tidigare kryddstekt. Desserten var tyvärr inte någon favorit, vi valde en Drömdessert för två personer att dela och den innehöll drömbotten, hallon, maränger och en saltlakritsglass som tyvärr var lite för salt, men man skulle tydligen ändra på saltmängden så den är säker bättre nu.

En annorlunda kvarterskrog
Lilla Ego gör mig väldigt glad, är sjukt nöjd med besöket, mycket bra mat med en informell och trevlig kvarterskrogskänsla. Under kvällen blev vi serverade av både Daniel och Tom vilket är en mycket sympatisk idé. Väldigt trevligt att de tar sig tid och byter några ord med oss gäster, det uppskattar jag verkligen, alltid kul kunna ställa frågor och höra lite hur de tänker.

Så även om du inte bor vid Odenplan så är det absolut värt att ta sig dit för ett besök, detta är inget annat än en succé. Och vem vet, detta är kanske första anhalten på något stort precis som Mathias Dahlgren som först öppnade litet på Kungsholmen vid Polishuset, oavsett så är detta ett välkommet lite annorlunda tillskott till Stockholm växande krogutbud.

  • magdafo

    Låter mycket bra. Måste prova snart, ligger ju nära jobbet så kanske affärsmiddag :)